Nakládaný balkánský sýr (Nakládaná feta)

Léto už pomalu klepe na dveře. Blíží se vlahé letní večery, které lákají k posezení na balkónu či na zahradě se skleničkou vína, piva nebo něčeho ostřejšího. Je mi jasné, že pro takovou línou letní konzumaci je nejsnazší otevřít sáček chipsů a víc se nestarat, ale co si třeba vyhradit ve středu 15 minut a na víkend si dopředu připravit super chuťovku k vínu či pivu z primárních surovin? A pozor, je to opravdu jednoduché – zvládnou to i NEkuchaři a NEkuchařky!


• 500 g balkánského sýra (pokud máte radši fetu, použijte ji)
• 1 ks chilli paprička (ve verzi pro děti vynechat)
• zelené olivy (cca 20 ks)
• 1 menší cibule
• 1 stroužek česneku
• provensálské koření, pepř, případně další koření dle preferencí
• (pokud máte doma čerstvé bylinky, neváhejte a použijte je, já například miluju, když se přidá čerstvý rozmarýn!)
• kvalitní olivový olej (já používám ABEA)

 

Sýr nakrájíme na větší kostky (o hraně cca 1,5 až 2 cm). Pak si nakrájíme i další ingredience – olivy, cibuli, chilli papričku (do verze pro děti dávám obyč sladkou červenou papriku).

Všechny pokrájené ingredience (sýr, olivy, cibule, chilli paprička) nasypeme do mísy, přidáme k nim prolisovaný česnek a vybrané koření. Důkladně promícháme. V tuto chvíli rád přidávám čerstvý natrhaný rozmarýnkterý dodá sýru opravdu skvělou chuť!!

Když všechno dobře smícháme, nasypeme směs do nádob ke kterým máme připravená víčka.
Poté už jen zalijeme kvalitním olivovým olejem, dobře uzavřeme a dáme odpočinout do lednice na 2-3 dny (klidně i víc :-) ).

 



POZOR: Je opravdu důležité, jaký máte olivový olej. Pokud je váš olej hořký a trpký, sežeňte si pro přípravu tohoto receptu raději jiný – jemnější, ať nejste zklamaní.

 


DOBROU CHUŤ! :-)

↓ ↓ ↓ Některé z potřebných ingrediencí naleznete přímo na našem eshopu ↓ ↓ ↓